|
Gasztronómia
Helyi ízek, héregi zamatos borok
Felejthetetlen héregi ízek gyűjteményéből egy kis kóstoló
Vörös Gézáné Nusi Gombás Raguja
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, pici piros paprika, 1 dl étolaj, 2dl tejszín, bors, 2 üveg szeletelt gomba, egy pácolt pulyka felső comb
Étolajra teszem az apróra vágott vöröshagymát, paprikát, paradicsomot. Sárgára dinsztelem. Rá egy pici piros paprikát teszek, rá a leszűrt gomba, őrölt fekete bors. Beleteszem a kockákra vágott pulyka combot és 2-3 dl vizet. Sót nem teszek bele mert a hús elég sós. 15 percig főzöm a végén 2 dl tejszínnel behabarom. Köretnek nokedlit főzök ki
Tormáné Forgácsfánkja
Hozzávalók: 5 tojássárgája, 2dl tejföl, csipetnyi só, egy kanál porcukor, egy kis rum, 40dkg liszt
Ha összegyúrom, lehet, hogy kell még bele egy kis liszt. Négy gombócot formálok. Sorban metélt vastagságúra nyújtom. Négyzeteket szaggatok derelyeszaggatóval, a közepüket két helyen bevágom. Forró olajban kisütöm, porcukrozom.
Lenke néni Bodzaszörpje
Egy 5 literes üvegbe 5-6 szép bodzavirágot, kisebb csomag citrompótlót, késhegynyi szalicilt teszünk. Lezárjuk az üveget és kitesszük az ablakba. Vigyázunk, hogy a macska le ne verje. 4-5 napig érleljük majd leszűrjük. Ezután, amilyen édesre szeretnénk annyi cukrot tegyünk bele kb. 1 kilónyit, ha több az sem baj. Jó friss, meleg pecsenyéhez kiváló ital, de a vörösbor jobb.
A többi recept megtalálható K. Tringer Ibolya Héreg Község Élő Hagyományai és Ízei könyvecskéjében.
| |
|